האגודה למלחמה באגרה
תגיות: "אגרה" "טכנולוגיה" "טלויזיה" "רדיו" "רשות השידור"
מדור: צרכנות ורכב
תאריך: 2008-06-19-02-59
מי פעם שמע על גוף שנקרא רשות השידור? אתם הוותיקים בוודאי זוכרים את הרשות הזו שהייתה פעם היחידה בישראל. כן, וגם קיבלתם לרוב ברצון את ההודעה שנשלחה אליכם לתשלום האגרה. ברור שהצדקתם את הדרישה הזו, הרי זו האגרה שלנו ובעבורינו. בזכותה עלו לשידור תחנות רדיו כמו רשת א' ב' ו- ג' וכמובן גם הטלויזיה הישראלית - לימים ערוץ 1. כך ממומנות תחנות שידור ציבוריות בישראל. האמנם? מאז התקדמה הטכנולוגיה, ומקלטי הרדיו שפופרות הענקיים קטנו עד מאוד למקלטי רדיו טרנזיסטור וכבר לא ניתן היה לשלוט בתפוצת מקלטי הרדיו בישראל ואגרת הרדיו הצטמצמה לאגרת רדיו לרכב. שם תתפוס אתכם רשות השידור בקלקלתכם ותדרוש את האגרה שלהם. אחרת - הרכב לא יעבור טסט שנתי. ומה בנוגע למקלטי הטלויזיה? עולם כמנהגו נוהג. קניתם טלויזיה חדשה, והמידע זורם אל האח הגדול - רשות השידור. לא קניתם מקלט טלויזיה כלל? את רשות השידור כלל לא מעניין. די להם בנתון משרד הפנים שהתחתנתם - מבחינתם אתם כבר מחזיקים מקלט טלויזיה ותבוא דרישה לתשלום ורק אם תתעקשו לא לשלם ותכתבו מכתב המצהיר כי אין ברשותכם מקלט טלויזיה (ואין לכם בכלל אחות), יניחו לכם לנפשכם - עד הפעם הבאה שיבחרו.
ולמה בכלל צריך לשלם על עצם החזקת טכנולוגית קליטה? האם רוכש הטלויזיה חתם על הסכם שירות עם ספק השירות - עם רשות השידור? -לא ולא! רוצים לשדר? צריך לשדר? נכון וחשוב השידור הציבורי? כן! הוא נכון וחשוב לכולם ואני מתכוון שגם חשוב ברמה הערכית גם למי שאין ברשותו מקלט טלויזיה כמו שבית ספר חשוב לקהילה גם אם לך במקרה אין ילדים כלל. לכן המימון חייב להיות ממומן מתקציב ציבורי עם או בלי תרומות מהציבור. תרומות ולא אגרות. כמו שמתנהל הערוץ הציבורי האמריקאי PBS. כמובן שהטכנולוגיה לא עוצרת מלכת ועם השתכללות הטכנולוגיה, גוברת גם מצוקת האזרח. אנשים מתחברים לערוצי הכבלים ואנשים מתחברים לערוצי הלוויין ומשלמים ממיטב כספם אבל כל זאת בנוסף לאגרת הטלויזיה הארכאית כאילו כלום לא השתנה. וכמו לזרות עוד מלח על הפצעים, הטלויזיה הציבורית מלאה בפרסומות גם היא - אשר לצורך העניין נקראות - תשדירי שירות. והיא מביאה קרייני חדשות יקרים - אולי משיקולי רייטינג ותחרות אל מול הערוצים המסחריים.
כפי שהדברים נראים לי כיום, אף אחד לא מתכוון לבטל את חוק תשלום האגרה של רשות השידור "אם קנית, שכרת, שאלת, או הגיע לידך מקלט טלויזיה..." בכל המיקרים האלה אתה מחוייב באגרה. ואני שואל אתכם: מהו מקלט טלויזיה? האם כרטיס טלויזיה שמותקן על מחשב הוא מקלט טלויזיה המחייב תשלום אגרה? כפי ששמעתי בעבר, התשובה היא חיובית כי מדובר במקלט של ממש - מקלט תדר גבוה מאוד ומקלט תדר אולטרה גבוה וגם מקלט היפר באנד - כולם מקלטי טלויזיה. ומה בנוגע למחשב ללא כרטיס טלויזיה אבל עם חיבור מהיר לאינטרנט? עדיין לא שמעתי על מקרה כזה הדורש תשלום אגרה, למרות שכולנו יודעים שאפשר לצפות בשידורי טלויזיה דרך האינטרנט. אז פתרון אחד כבר יש. אבל זה פתרון לעניים... ומה אם נוסיף למחשב כרטיס וידאו? מובן שכרטיס כזה אין בו מקלט תדר כלשהו. אז המכורים שבינינו שמוכנים בכל זאת להיות מנויים של שידורי הלווין או הכבלים, יחברו את יציאת הוידאו של הממיר שקיבלו, לכניסת הוידאו בכרטיס הוידאו שבמחשב - והרי לכם "טלויזיה" ללא המקלט. במקום מסך המחשב הרגיל, חברו מסך גביש נוזלי או מסך פלסמה ענק מהסוג שאין בו מקלט (!) והרי לכם גם קולנוע ביתי. החליפו את העכבר והמיקלדת התקניים לסוג מולטימדיה אלחוטי וקיבלתם גם שלט רחוק נהדר. וכמובן אל תשכחו לחבר מערכת שמע איכותית לכרטיס הקול או ישירות אל הממיר להשלמת החווי, ויש לכם "טלויזיה" אינטראקטיבית הכוללת אינטרנט. אולי אם כולם יפעלו כך, יבין המחוקק שעבר זמנו בטל קורבנו ולא יקנסו אותנו על עצם אחזקתה של טכנולוגיה כזו או אחרת אלא ידרשו תשלומים אך ורק לשירות אותו הזמנו מהספק.
אם כל התאור הטכני המופיע כאן מסובך לכם מדי, פשוט עשו כמוני. אל תחזיקו מקלט טלויזיה בביתכם כלל. ממילא ישנם דברים מעניינים יותר לעשות בזמן האיכותי הרב שמתפנה. אשמח לשמוע את תגובתכם בדבר, ומה יש לעורך דין להוסיף בעניין.
שלכם בראש טכנולוגי,
נעם.