nashbell.com

♿⃔ ♿⃕

דיסק ה־SATA הסורר

תגיות: "sata" "דיסק" "התקנה" "רשת"

מדור: אינטרנט והייטק

תאריך: 2009-04-20-01-29

כמו שכבר הזכרתי בעבר, הסנדלר הולך יחף, אבל הסנדלר יודע גם לתקן, וכשכף הרגל גדלה הסנדלר ירחיב את הנעל, במידת האפשר כמובן. הנמשל הוא כמובן הטכנאי והמחשב האישי. כאשר נסתם לי הדיסק הקשיח בנתונים ואולי גם בתוכנות טפילות החלטתי להרחיב ולצרף לו דיסק נוסף בעל נפח גדול ולשמור עליו את כל מה שחשוב, ואז למחוק את כל הדיסק הישן בעל ה- 80 גיגה בתים, ולבטל בו את שלוש המחיצות הקיימות המיותרות כעת ולהקדיש את כל הנפח הזה עבור מערכת הפעלה אחת לרווחתה המלאה - וינדוס אקספי לעת עתה, עד שאשלוט במערכת הפעלה טובה ממנה ובעלת קוד פתוח כמו לינוקס.


הצצתי לתוך הקרביים של המחשב אל לוח האם מסוג MS7043 של חברת MSI וראיתי כי למרות שאני משתמש בדיסקים מסוג PATA יש לי על לוח האם גם שני חיבורי SATA פנויים. שמחתי על כך כי ידעתי שאם אקנה דיסק מסוג זה, אוכל בבוא היום להעבירו למחשב הבא שעתיד להיות לי, ללא בעיות תאימות. איזה נפח דיסק חשבתי לקנות? כמה שיותר גדול כמובן, כי עם האוכל בא התאבון והצרכים גדלים בהתאמה. בכל זאת, יש להתחשב בעלות הדיסק שעולה ככל שנפחו גדל. ובכן, בדקתי דיסקים בעיקר של חברת Western Digital אותם אני מכיר ועליהם אני סומך, וחילקתי את מחירם בש"ח לנפחם בג"ב ומצאתי שככל שאני עולה בנפחים, כך מחיר השקלים לכל גיגה בתים הולך ויורד, עד לגבול מסויים שמעליו שוב עלייה נוספת בנפח מעלה את המחיר לכל גיגה בתים של דיסק קשיח. קיבלתי מעין גראף של פאראבולה "צוחקת" של מחיר לכל גיגה בית אחד בתלות בנפח. נקודת המחיר המינימלית הייתה עבור דיסק בנפח 640 גיגה בתים וזהו באמת נפח הדיסק שקניתי בחנות KSP.


בשמחה באתי הביתה אל מלאכת התקנת הדיסק הקשיח, דיסק אחד, ארבעה ברגים, כבל נתונים SATA ומתאם מתח SATA, מדליק את המחשב ו... שום דבר. אין קול ואין עונה. אין זיהוי במערכת ההפעלה ואפילו אין זיהוי ברמת ה- BIOS. מתחיל לשבור את הראש בזמן המועט שיש לי, כי רוב הזמן שלי מוקדש כעת ללימודי הנדסאות תוכנה. מתייעץ עם חברים בודק באינטרנט ומוצא כי לוח האם שלי מותאם עבור SATA1 בעוד הדיסק הקשיח שקניתי הוא SATA2. מה ההבדל? מהירות עבודה כפולה. בדרך כלל התקן ה- SATA2 יודע להוריד את מהירותו למהירות של SATA1 באופן אוטומטי בתנאי שהתקן ה- SATA1 יודע להכריז על מהירותו הנמוכה בפרוטוקול ההתקשרות ביניהם. אצלי פעל חוק מרפי והתקשורת האוטומטית לא התרחשה.

 

מצאתי כי ניתן לשים מגשר (ג'אמפר) על הדיסק הקשיח על פינים 5-6, וזה יוריד את מהירות הדיסק באופן יזום על ידי, ובכך אמור בקר הדיסקים של לוח האם לזהות את הדיסק החדש. הפעם היה זיהוי: ראיתי את הדיסק גם ב- BIOS וגם מתוך מערכת ההפעלה וקדימה לאיתחול הדיסק. האופציה היחידה שניתנה לי היא איתחול עם מנהל הקבצים NTFS. תהליך זה ארוך ומייגע לקח למחשבי כמעט שעה וחצי, ולבסוף... שום דבר. מתקבלת הודעת שגיאה שאומרת כי האיתחול נכשל. חזרתי על תהליך זה כמה וכמה פעמים בכמה אופנים שונים, פעם איתחול ממערכת ההפעלה, פעם איתחול מתוך דיסק ההתקנה של וינדוס, פעם איתחול באמצעות דיסק ההתקנה של לינוקס, וכל נסיון שכזה כאמור לקח כשעה וחצי נוספות, אך לשוא. בכל פעם האיתחול מסתיים בשגיאה. לא הצלחתי לאתחל דיסק בנפח של 640 גיגה בתים בשום צורה ואופן. בצר לי פניתי אל חברת MSI יצרנית לוח האם ומסרתי בפנייתי את כל הפרטים הטכניים אודות החומרה אשר ברשותי. והזמן חולף והדיסק מחכה לגאולה ותשובתם ממאנת להגיע.


מחשב זה נרכש בזמנו על ידי הורי דרך חברת Ivory. המחשב מתחילתו היה בעייתי והיה כבה מדי פעם. היו מזמינים טכנאי ושום דבר לא עזר. התקלה לא נתגלתה מעולם, והמחשב גם לא הוחלף. יום אחד התייאשו וקנו מחשב חדש ומחשב זה עבר לרשותי. פתחתי אותו ומצאתי אבק רב בתוכו, במיוחד על ה- CPU. ידוע כי מעבד שמתחמם יתר על המידה מאתחל את המחשב. הסרתי את מאוורר המעבד וגם את גוף הקירור ואת המעבד עצמו, שאבתי כל מה שרק היה ניתן משם, החזרתי את המעבד לתושבת, מרחתי עליו משחה טרמית לבנה ועליה הידקתי את גוף הקירור ואת המאוורר. מאז לא כבה המחשב יותר ואני מדיר את רגלי מחברת Ivory. הסרתי את המדבקות של החנות וכל סימן זיהוי מבייש אחר ופניתי שוב אל KSP הפעם בסניף אחר. המחשב נבדק במעבדתם ונמצא כי הדיסק שקניתי תקין, בקר הדיסקים של לוח האם שלי גם כן תקין אך מנסיונם נאמר לי כי ישנם בקרים אשר לא מסוגלים להתמודד עם דיסקים בנפחים גדולים כאלה. ומה עם לקנות ב- 75 שקלים, כרטיס בקר דיסקים נפרד שמתחבר לתושבת PCI? נסיונם מראה שיש עימו בעיות רבות וכבר הפסיקו לשווקו. המגבלה כי בקר שכזה גם אם יעבוד לא יאפשר דיסק בר-איתחול, לא הפריעה לי כי זו לא הייתה מטרתי מלכתחילה. שאלתי מה עושים? ותשובתם הייתה, מחשב חדש. שבתי הביתה לעשות חושבים.


רשת ביתית כבר בניתי בבית. מודם-נתב של SIEMENS מצויין שהשגנו בחנות בזקסטור עם ארבע יציאות LAN, יציאת USB, יציאת WAN עבור האינטרנט ו- WLAN עבור מחשבים ניידים. שני מחשבים קבועים בחיבור קוי, נתב נוסף של ASUS עם נתונים דומים שהיה בנמצא חיברתי אל ה- LAN השלישי עם כבל CAT5E באורך קרוב למקסימום של 100 מטר, כגשר עבור המשרד שלנו - שם יושב מחשב קבוע נוסף ומצטרפים אליו לפעמים עוד שני ניידים וישנם עוד שתי יציאות LAN פנויות, כאן במשרד יציאת ה- WAN לא בשימוש. ומה כל זה קשור לדיסק הסורר? הרשת כמובן. לקחתי את הדיסק למחשב אחר ברשת, חדש יותר. הפלא ופלא, הדיסק מזוהה ואני מצליח לאתחל אותו ואפילו כמחיצה אחת גדולה. פתחתי אותו כדיסק שיתופי והגדרתי לי במחשב כונן רשת. עכשיו הכל מסודר: דיסק בנפח גדול יש לי, המחשב כבר אינו עמוס ואני מוכן להתקנת מערכת ההפעלה על דיסק ה- PATA המקורי במחיצת 80 גיגה בתים פנויה.

 

(נעם אשבל 26/01/5769)

♿⃔ ♿⃕

nashbell.com