דוד גוטמן
ואשתו מלכה לבית כהן
תעלומה
חומר זה נכתב בכוונה לגילוי האמת
דוד גוטמן, היה בעלה של מלכה, אביהם של סלבה (סבתי מצד אמי), יהודית, רבקה, יעקב ופסי. דוד ומלכה, נספו בשואת יהודי אירופה, יחד עם שניים מילדיהם: יעקב ופסי. לא רבות ידוע לי על אודותיו, אך ברצוני לשתף את המעט שכן ידוע. דוד בטרם נישואיו, בדק אפשרות של עלייה לארץ ישראל. ידוע לנו שאכן עלה לארץ מלאטביה ושהה כשנתיים בארץ ישראל. התקופה היא סוף המאה התשע עשרה. דוד כנראה חיפש בארץ תנאי מחייה סבירים ומשלא נמצאו, חזר ללאטביה, התחתן, הוליד ילדים, והסוף הטראגי כבר נכתב.
תעלומה אופפת את אודות מהלכיו של דוד גוטמן בארץ ישראל, ולמשפחה לא ידוע דבר אודותם. באין פתרון אחר מנסים לבדוק את האפשרויות. דוד היה איש עבודה אשר כנראה חיפש מקום בהתישבות החדשה. והנה מופיע שירו המפורסם של יורם טהרלב, הבלדה על יואל משה סלומון, המתעד את ראשיתה של המושבה פתח תקוה. "בבוקר לח בשנת תרל"ח..." - השנה היא 5638 לבריאה, כלומר 1878 למניין האומות. "...שטמפר בא, וגוטמן בא, וזרח ברנט, ויואל משה סלומון..." - מבדיקה שערכנו, אותו גוטמן שמוזכר בשיר נקרא דוד גוטמן. יצאו חמישה רוכבים מיפו על סוסים לבדוק את האדמות המיועדות למושבה פתח תקוה. ארבעה רוכבים ביניהם דוד גוטמן, שבו על עקבותם, ורק יואל משה סלומון קבע יתד באדמת הירקון הביצתית. אולי זה הוא דוד גוטמן אותו חיפשנו? כנראה שלא. דוד גוטמן מהשיר חי ככל הנראה בארץ ונפטר בה חסר כל. קיים בעיר פתח תקווה "בית גוטמן" המתעד ומנציח את חייו. כגודל התקווה לגלות משהו חדש, כך גם גודל האכזבה.
לימים הגיע לידי חומר משפחתי אחר מצד אבי, אשר כלל לא קשור אל צד אמי. זכרונותיה של ציפורה מלר לבית אשבל. ציפורה היא בת דודתו של סבי יצחק מצד אבי, והיא מספרת את זכרונותיה מבית אבא במושבה עקרון. ופתאום נתגלה לעיני סיפור מעניין על פועל יהודי בשם דוד גוטמן אשר הם העסיקו בנפחיה שלהם במושבה עקרון. ציפורה המספרת, היא הבת הבכורה ונולדה בשנת ה'תרנ"ז - 5657 או 1897 למניין האומות, והולדתו של ראובן בשנת ה'תרס"א בין כסה לעשור, סתיו 1900 למניין האומות (מתוך הספר: ממציאים ומאמצים מאת שמואל אביצור, הוצאת יד יצחק בן צבי - ירושלים, מוזיאון הארץ - תל אביב, תשמ"ה - 1985, עמ' 48), מסופרת מייד לאחר סיפור הפועל היהודי, דוד גוטמן, שהכניס למשפחת אשבל בעקרון, הווי של שירים רוסיים ומנגינות על גרמושקה. התרגשתי לקרוא את החומר שנתגלה לעיני ומייד התקשרנו אל רבקה, אחותה הצעירה של סבתי, כדי לשמוע ממנה אם זכור לה שאבא שלה ידע לנגן על גרמושקה. לצערי לא יכולנו לקבל ממנה אישור ודאי לעניין זה. בכל אופן, אף שטרם בדקתי לעומק, במושבה עקרון עצמה, היא מזכרת בתיה, אם ניתן בכלל לעקוב אחר אודותיו של פועל יהודי כזה או אחר ששהה במושבה באופן זמני, יש לי בכל זאת הרגשה שיש בידי משהו ממשי. אם משם לא תבוא הישועה, אז אולי מישהו בסוכנות היהודית, אשר הייתה אחראית על העלייה והקליטה יכול לתת תשובות בעניין זה.
משפחת דוד ומלכה גוטמן מליבאו (לפאיה) לאטביה, נגדעה באכזריות על ידי הצורר הנאצי והאנטישמיים באירופה. דוד ואשתו מלכה וכמו גם שניים מילדיהם, יעקב ופסי, נרצחו על אדמת אירופה. הבת הבכורה סלבה והבת השלישית רבקה הספיקו לעלות לארץ ישראל. האחות השניה יהודית, מצאה מפלט בפאריס, בירת צרפת וחייתה שם מאז כל חייה.
דוד גוטמן הי"ד
דוד גוטמן, נולד בערך בשנת 1885 בעיר ליבאו, מחוז קורלנד במדינת לאטביה. בן ליעקב-יהודה ולשרה גוטמן. נשוי למלכה לבית כהן ואב לחמישה ילדים. גר בכתובת BARENU IELA 37, LIBAU. היה סוחר ב- FISH STR. חבר תנועת מזרחי. ע"פ עדויות, עם כניסת הגרמנים, נאספו הגברים ע"י חוף הים והוצאו להורג בשנת 1941. בן 55 היה בהרצחו.
♿ תאור: דוד גוטמן בתמונת סטודיו שחור/לבן. בעל שפם, שיער כהה כנראה שחור עם שביל בצד. לבוש מחוייט ומעונב עם מקטורן.
מלכה כהן גוטמן הי"ד
מלכה (מלי) כהן, נולדה בערך בשנת 1885 בעיר סלנט במדינת ליטה. בת לצבי (הירש) ומינה כהן. הייתה עקרת בית, גרה בליבאו עם בעלה דוד וחמשת ילדיה, גרה בגטו ליבאו וריגה קאיזערוואלד. נספתה בלאטביה כנראה ב- 1941. בת 55 הייתה בהרצחה.
♿ תאור: מלכה כהן גוטמן בתמונה גזורה שחור/לבן. בעלת שיער מראה טבעי כנראה שטני. לבושה חולצת וי נשית. עונדת מחרוזת. על כתיפה מונחת יד.
יעקב גוטמן הי"ד
יעקב גוטמן, נולד בשנת 1919 בעיר ליבאו, מחוז קורלנד בלאטביה. בן לדוד ומלכה גוטמן. היה טכנאי. נספה כנראה בשנת 1941, בעיר הולדתו. בן 22 היה בהרצחו.
♿ תאור: יעקב גוטמן בתמונת סטודיו שחור/לבן. עלם צעיר, לבוש מקטורן מחוייט ומעונב וחובש מגבעת שחורה.
פסי גוטמן הי"ד
פסי גוטמן, נולדה בשנת 1922 כנראה, בעיר ליבאו, במחוז קורלנד בלאטביה. בת לדוד ומלכה גוטמן. נספתה בגרמניה במחנה שטוטהוף כנראה בשנת 1942. בת 20 הייתה בהרצחה.
♿ תאור: פסי גוטמן בתמונה גזורה שחור/לבן. לבושה חולצה קצרה, פסים דקים ורוחביים, עליה דוגמת כתפיות סרבל. התמונה במבט חצי פרופיל אך הפנים למצלמה. לפניה ואחריה נראות שתי דמויות נוספות חתוכות, כנראה מתוך צילום בית־ספרי.